Luchttechniek

Luchtafvoer installatie

Naast de juiste horeca afzuigkap, is het ontwerp van de luchtafvoer installatie belangrijk voor het functioneren van de luchttechniek. De afvoer installatie van het afzuigsysteem bestaat uit kanaalwerk, afvoer-, of uitblaas ventilatoren, toevoer-, of invoer ventilatoren en een lucht uitblaas. Dit gehele systeem kan worden aangevuld met ontgeuringsinstallaties zoals koolfiltersystemen, ozon ontgeuringsystemen, chemische ontgeuring of waterwas ontgeuring.

Maatvoering en capaciteit

De optimale luchtafvoer installatie wordt bepaald door een complexe berekening. Hierbij zijn de maatvoering en de capaciteit van de dampafzuigkanalen (het kanaalwerk) en de afzuigventilator (de afzuigbox) belangrijke factoren. Alsmede het gebruik van een ontgeuringsinstallatie. Daarnaast zijn er nog tal van omgevingsfactoren en regelgeving van invloed op de berekening. Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek om te bepalen welke luchttechniek en installatie voor uw horecakeuken geschikt is. 

Luchtafvoer

Luchtafvoer capaciteit

Het berekenen van de benodigde luchtafvoer wordt bepaald op basis van een aantal zwaarwegende factoren. Zoals de capaciteit van de thermische productieapparatuur, de te bereiden producten en de intensiteit van het gebruik. Vandaar dat de afzuiginstallatie en afzuigkap boven een frituurwand een andere luchtafvoer capaciteit vereist dan een afzuigkap voor een onderwijsinstelling. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de bestaande ventilatie in de ruimte / horeca keuken.

Maatwerk afzuiginstallatie

Iedere afzuiginstallatie, of deze nu voor horeca, bedrijfsrestauratief, onderwijs of institutioneel gebruik is, blijft maatwerk. Een goed advies is essentieel. Een slecht functionerende afzuiging is veelal het gevolg van slecht of onvolledig advies. Een niet complete installatie kan gemakkelijk leiden tot brandgevaar, rook in de keuken of restaurant. Alsmede klagende buren en omwonenden of een onevenwichtig klimaat in keuken of restaurant. Wanneer buren klagen over geur- en geluidsoverlast is het niet per definitie nodig om de luchtafvoer installatie te vernieuwen. Vaak kan een kleine aanpassing de problemen verhelpen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen bij het verhelpen van de overlast? Vul hieronder de Klimateam Scan in en wij nemen contact met u op!

Klimateam Scan?

Wanneer gasten of buren klagen over geur- en geluidsoverlast is het niet per definitie nodig om de luchtafvoer installatie te vernieuwen. Vaak zijn slimme oplossingen mogelijk om de problemen aan te pakken. Klik op de scanknop hiernaast om uw installatie te scannen.

Luchtafvoerkast

Toename in kookdampen

Het komt vaak voor dat er, anders dan in eerste instantie bij het keukenontwerp bedacht, andere producten worden bereid in de horeca keuken. Trends in de horeca en koerswijzigingen in de gastronomie kunnen er toe leiden dat andere apparaten en kooktechnieken worden toegepast. Vaak komen bij deze kooktechnieken meer oliën en vetten vrij. Ook kan het zijn dat een kooklijn wordt uitgebreid met bijvoorbeeld een bakplaat of friteuse.

Luchtsnelheid

Een toename in kookdampen vereist een hogere en soms andere luchtsnelheid dan de bestaande afzuigkap. De bestaande installatie is hier vaak niet op berekend. De afzuigkap kan dan niet meer voldoende functioneren en zorgen voor geuroverlast of bij een hogere luchtsnelheid zorgen voor geluidsoverlast. In veel gevallen is het voldoende om een zwaardere luchtafvoerkast toe te passen. Een grotere afzuigbox die meer m3 lucht afvoert kan op relatief eenvoudige wijze worden geplaatst. Bij een goede planning is een dergelijke klus binnen een halve dag geklaard. Indien er substantieel hogere volumes dienen te worden afgevoerd is het raadzaam om aanpassingen in het kanaalwerk door te voeren. Dergelijke werkzaamheden vragen bij een bestaande keuken een goede voorbereiding om hinder en stilstand van de apparatuur te voorkomen.

Klimateam stemt, bij de uitvoering van werkzaamheden, de planning zoveel mogelijk af op de wensen van de klant en gebruiker. Wij streven naar een optimale samenwerking en langdurige relatie met onze klanten. 

 

Buffetrestaurant en wereldkeuken

Luchtbalans

Afzuiginstallaties en afzuigkappen voor wereldkeukens, wereldrestaurants, all you can eat concepten en wokrestaurants worden, bij voorkeur, uitgevoerd met inductie afzuigkappen. Doordat in deze grote restaurants enorme hoeveelheden kookdampen worden afgevoerd is de luchttoevoer via de afzuigkap vaak niet voldoende. Deze toevoerbeluchting heeft te weinig volume om het systeem in balans te brengen. Een secundaire luchttoevoer ofwel luchtsuppletie is bij deze grote buffetrestaurants daarom zeer wenselijk. 

Afmeting afzuigkap

Buffetrestaurants, wereldkeukens en wok-keukens kenmerken zich door een omvangrijke keuken met veel kookapparatuur. In het bijzonder grote aantallen teppans (Japanse bakplaten), bakplaten, grills, lavasteen grills en barbecue grills. Hierdoor is het vet- en oliegehalte in de kookdampen relatief hoger dan bij een standaard horeca kooklijn. Daarnaast zijn deze kooklijnen vaak midden in het restaurant gepositioneerd waardoor het belangrijk is de uittredende kookdampen direct af te voeren. In veel gevallen adviseren wij de afzuigkap groter uit te voeren dan in een standaard horeca keuken, zodat de afzuiginstallatie optimaal kan functioneren.  

Olie- en vetaanslag

Een goede werkende afzuiginstallatie voorkomt olie en vetaanslag op de buffetten en uitgiftes. Er hoeft dus minder schoongemaakt te worden. Tevens voorkomt een goed uitgevoerde inductieafzuigkap in combinatie met een uitgebalanceerde toevoerbeluchting het weglekken van ongewenste geuren rondom de buffetten. De gasten verblijven in een neutraal geurende omgeving en zullen geen klachten hebben over nare kookgeuren in hun kleding.

Gespecialiseerd advies

Onze afzuigsystemen worden in diverse horecasectoren toegepast. Afzuiginstallaties in BBQ-restaurants met houtskoolgrill of professionele houtskoolovens, buffetrestaurants, wereldkeukens en Japanse restaurants vereisen gespecialiseerd advies. Zaken als luchtbalans, brandpreventie, bouwkundige beperkingen, gemeentelijke reglementen en duurzaamheid (energiezuinig) zijn in deze sectoren van groot belang.

Met een ruime ervaring in deze specifieke horecasectoren heeft Klimateam veel expertise ontwikkeld, waarmee wij u graag van dienst zijn!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Klimateam Nederland BV

ADRES ALMELO
Virulyweg 37 C, 7602 RG Almelo

CONTACT
E. verkoop@klimateam.nl
M. 085 - 077 36 08

085- 077 36 08 verkoop@klimateam.nl